PPREVENCIJA

COVID-19 • Maske kao zaštitna mjera

Nošenje maski bilo da se radi o platnenim ili hirurškim maskama ima učinkovitost na smanjenje prijenosa respiratornih infekcija za osobe koje nose maske i to za barem jednu trećinu u odnosu na osobe koje ne nose masku za lice ili medicinsku masku. Ovu činjenicu potvrdila su i brojna istraživanja.

Također maske doprinose smanjenju respiratorne virusne infekcije za 33 % i mogu usporiti širenje COVID-19 u zajednici, zbog čega se i preporučuje nošenje maski za lice, posebno u zatvorenom prostoru.
Maske predstavljaju većinom „jednosmjernu“ zaštitu, što znači da, kada zaražena osoba nosi masku, prvenstveno se sprječava širenje mikroorganizama u okolini tokom disanja, govora, kašlja i sl. i time se smanjuje rizik za zarazu zdravih osoba u okolini. 
Učinkovitost maski u zaštiti zdravog nositelja maske je manja ako masku nosi samo zdrava osoba, a  oboljela osoba ne nosi, što bi značilo da ako zaražena osoba u zatvorenom prostoru ne nosi masku, ostale prisutne osobe koje nose maske ne smatraju se zaštićenima, već im je rizik zaražavanja smanjen. Ako i zaražena osoba i zdrave osobe nose masku, rizik zaražavanja zdravih osoba znatno je smanjen.
Važno je znati da nošenje maske izvan područja zdravstvene djelatnosti, odnosno u zajednici ne znači da osoba neće trebati ići u samoizolaciju u slučaju bliskog kontakta sa oboljelom osobom iz razloga što nošenje maske smanjuje, ali ne eliminiše rizik od infekcije. 
Kod nošenja maske važno je njeno pravilno korištenje, oblačenje i skidanje:
•    potrebno je staviti masku na lice tako da se prekriju usta i nos, te je potrebno prilagoditi masku tako da se smanji koliko je god moguće bilo koji razmak između lica i maske,
•    kada je maska na licu nije poželjno dodirivati je,
•    maska se skida na način da se najprije skida povez oko glave ili ušiju kako se prednja strana maske ne bi dodirnula,
•    maska se treba zamijeniti čim postane vlažna,
•    maska koja je za jednokratnu upotrebu ne bi se trebala ponovno koristi,
•    maske za jednokratnu upotrebu trebaju se pravilno odbaciti u otpad.
Prije stavljanja ili nakon skidanja maske preporučuje se pranje ruku vodom i sapunom ili ih dezinficirati.
Bez obzira na to što maske koje se nose u zajednici ne pružaju potpunu zaštitu, kada je nose i zdrave i oboljele osobe, može se smanjiti broj osoba koje oboljela osoba može zaraziti.
 

C19 info
Postavi pitanje
Za pristup formularu za postavljanje pitanja kliknite dugme ispod
Postavi pitanje
Odjavite se
COVID-19.BA
Analitički i grafički prikaz podataka www.covid-19.ba
WHO
Svjetska zdravstvena organizacija https://covid19.who.int
C19.ba
Odgovor na COVID-19 u BiH je projekat namijenjen zdravstvenim radnicima i stručnom osoblju
Više
Uvjeti za pružanje konsultacija
Svi tekstovi su informativnog karaktera i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstene organizacije, ZZJZ Federacije BIH, Instituta za javno zdravstvo RSa i HZJZ Republike Hrvatske. Ove informacije nikako ne mogu zamijeniti stručnu pomoć zdravstvenih profesionalaca.
Pročitaj kompletnu informaciju