KAKO SE PRENOSI?

COVID-19 • Prijenos virusa

COVID-19 se prenosi kapljičnim putem što znači da se infekcija primarno prenosi sa osobe na osobu malim kapljicama iz nosa ili usta koje se izbacuju kada oboljela osoba kašlje, kiše ili govori. Te kapljice su relativno teške, ne prenose se na veliku udaljenost i relativno brzo padaju na predmete i površine u blizini oboljelog.

Druga se osoba zarazi kada udahne takve kontaminirane kapljice i upravo zbog toga se preporučuje fizički razmak od najmanje jednog metra. Kada kapljice padnu na predmete i površine kao što su npr. stolovi, kvake na vratima, rukohvati, ti predmeti postaju kontaminirani te se druge osobe mogu zaraziti dodirujući takve površine i potom dodirujući svoja usta, nos, oči. Zbog navedenog je važno redovno održavanje higijene ruku, ruke prati sapunom i vodom ili utrljavati dezinficijense na bazi alkohola.
Period inkubacije, što predstavlja vrijeme od izloženosti virusu do početka simptoma, iznosi pet do šest dana, sa rasponom od 1 do 14 dana. 
Osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 najzaraznije su u početku bolesti, ali mogu biti zarazne i dan ili dva prije pojave simptoma, što je slično zaraznosti kod gripe. Većina osoba u bliskom kontaktu sa oboljelom osobom zarazi se unutar prvih pet dana od pojave simptoma kod oboljele osobe. Prijenos infekcije može se dogoditi i od osoba koje nemaju simptome bolesti - asimptomatskih slučajeva. 
 

C19 info
Postavi pitanje
Za pristup formularu za postavljanje pitanja kliknite dugme ispod
Postavi pitanje
Odjavite se
COVID-19.BA
Analitički i grafički prikaz podataka www.covid-19.ba
WHO
Svjetska zdravstvena organizacija https://covid19.who.int
C19.ba
Odgovor na COVID-19 u BiH je projekat namijenjen zdravstvenim radnicima i stručnom osoblju
Više
Uvjeti za pružanje konsultacija
Svi tekstovi su informativnog karaktera i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstene organizacije, ZZJZ Federacije BIH, Instituta za javno zdravstvo RSa i HZJZ Republike Hrvatske. Ove informacije nikako ne mogu zamijeniti stručnu pomoć zdravstvenih profesionalaca.
Pročitaj kompletnu informaciju